Hogyan készülj az újszülött fotózásra?

Hogyan készülj az újszülött fotózásra?

Sokszor kapom ezt a kérdést, épp ideje megfogalmazni egy rövid leírást ebben a témában.
Megszületett a várva várt kis csoda, innentől ketyeg a két hét, amibe bele kell férjünk az újszülött képekkel. Ideális esetben 6-12 napos korban készítem el a fotókat.

A stúdiómban kényelmesen tudtok pihenni, míg én végzem a dolgom. Érdemes kényelmes ruhában érkezni. Az újszülött fotózás alatt plusz fűtés is üzemel a stúdióban a baba komfortja miatt, így a megszokottnál melegebbre érdemes készülni.
Bármikor tudsz szoptatni, ha a kicsinek igénye van rá. Javaslom, hozzatok pár falat ennivalót is magatoknak, ez legfőképpen a friss anyukának fontos.

Amennyiben szeretnétek közös képeket a babával egyszínű vagy maximum nagyon apró mintás felsőrészt ajánlok hozzá. Szülés után a legtöbb édesanya nem szeretne kamera elé állni, emiatt se aggódj. Nem egész alakos fotót készítek. Újszülött babáddal a kezedben egy közeli, meghitt portrét csinálunk, amin egyáltalán nem fog látszódni, ami miatt esetleg aggódnál. A közös fotóknál előfordulhat „baleset” és felszentelheti az egyik szülőt a kis főhősünk, szóval egy váltás ruha az újdonsült szülőknek is jól jöhet 🙂

A nagy kérdés, ami számomra is mindig az: „mennyi ideig tart?” Nos, ez babától függ.  Akkor tudok szép újszülött fotókat készíteni, ha ő alszik. Mivel minden kicsi más, ezért egyéni az is, hogy ki milyen gyorsan merül álomba és lehet megkezdeni/folytatni a folyamatot. A nagy átlag 3-4 óra.

Mivel tudod segíteni a munkám?

1. Ha lehet indulás előtt egyen a kicsi, így érkezéskor nagy valószínűséggel alszik majd és tudunk     kezdeni.
2. Hozz magatokkal pelenkát, nedves törlőt, textil pelust és egy kisméretű babaplédet
3. A cumi mindig nagy vitákat kavar és nem szeretnék állást foglalni. Ha használtok, mindenképp hozz, sokat segíthet a nyugtatásban.
4. Amennyiben tápszert kap a pici inkább több adaggal készülj.
5. Az egyik legfontosabb kellék az újszülött fotózáshoz a türelem. 🙂  Próbálj ráhangolódni, megnyugodni. Tudom, ez nem is annyira egyszerű feladat, még friss anyaként nehéz a menetirányt megtalálni, de ha Te nyugodt vagy, a babád is jó eséllyel az lesz.

Van nagyobb testvér, ilyenkor milyen opció van, hogy vele is készüljön fotó?

Amennyiben szeretnétek, lehetőség van közös képre a testvérrel is. Annyi a kérésem ezzel kapcsolatban, hogy a nagyobb testvér a fotózásnak csak abban a szakaszában legyen jelen, amikor a közös fotót elkészítem, utána mehet szabad programra az apukával. A 3-4 órás újszülött fotózás hosszú és unalmas lenne, így mindenkinek jobb, ha a testvért nem terheljük a teljes időtartam alatt.


Készülj fel egy kicsit, nézegesd meg a munkámat az Instagramon, Facebookon (remélhetőleg mielőtt engem választottál már megtetted) most egy kicsit más szemmel. Ha egy fotót kinyomtatnál az otthonotokba, milyen színvilág illene a lakásba? Milyen típusú képeim állnak közel Hozzátok? Szeretem, ha bíztok az én ízlésemben, és nem is az a feladat, hogy mindent előre eltervezzünk, csupán egyfajta irányt jó előre belőni. Ugyanakkor számtalan esetben előfordul, hogy az áhított fotót a baba nem szeretné. Lehetséges, hogy a kiszemelt póz nem komfortos számára. Pár próbálkozás után ilyenkor nem szoktam erőltetni azt az adott pózt. Ilyen esetben el kell tudni engedni az adott elképzelést, de mindig találunk helyette másikat, ami ugyanolyan kedves lesz majd az albumban.
Az újszülöttek fotózása során az első és legfontosabb a kicsi komfortja és biztonsága.

Remélem ez a kis összefoglaló segít abban, hogy könnyedén készülj fel a fotózásra!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Scroll to Top